Hoe kies je de juiste fotograaf?

Linda Schellevis Fotografie

Ja! Je hebt bedacht dat het tijd word voor ècht mooie foto’s van jou en je buik, baby, gezin. Maar hoe vind je nou de juiste fotograaf?

Je vult in op google: fotograaf Deventer. En afhankelijk van jouw wensen type je misschien nog bij: zwangerschap of baby of gezin.
En dan krijg je een héleboel fotografen op een rij. Natuurlijk bekijk je de foto’s en ontdek je waar je voorkeur naar uit gaat.

Maar hoe kies je de juiste fotograaf voor jou? Waar moet je dan op letten?

Daar kan ik je bij helpen! Met onderstaande tips word het waarschijnlijk makkelijker om een goede fotograaf te vinden die precies bij jou en jouw wensen past

Tips!

 

1. Kijk wat voor stijl foto’s bij je past

Wat vind jij mooi? Welk soort foto’s spreekt jou het meest aan? Daarbij moet je denken aan donkere of lichte foto’s. De kleuren die je ziet in foto’s. De omgeving waar de foto’s zijn gemaakt die jou aanspreken. Wel of geen details in de foto. Spreken rustige foto’s je aan, of juist foto’s waarop er veel te zien is? Neem dit in gedachten als je door de foto’s scrolt van al die fotografen.
En ja, hoe kies je de juiste fotograaf?

2. Let op de stijl van de fotograaf

Als je weet wat jou aanspreekt en wat jij mooi vind, kun je hierop letten bij het kiezen van een fotograaf. Fotografen hebben namelijk allemaal zo hun eigen stijl. De één gebruikt veel schaduw en donkere tinten. Sommigen misschien zelfs alleen zwartwit. Anderen juist weer heel warme kleuren. Er zijn fotografen die alleen op bepaalde plekken fotografen met een zelfde soort achtergrond. Of gebruik maken van een typische lichtinval.
Mijn stijl is zacht, licht en met een open achtergrond. Ik hou van rust en wazigheid in de achtergrond zodat de personen op de foto er echt uitspringen! 

Gezinshoot

3. Denk na over studio of buitenfoto’s

Het verschil tussen dit soort foto’s is groot. Wat wil jij? In een studio wordt meestal gebruik gemaakt van een achtergrond en kunstlicht. Dit zorgt ervoor dat de fotograaf helemaal zelf kan instellen hoe je belicht word. Het maakt dan niet uit wat voor weer het buiten is. Vaak is er een keuze in de kleur achtergrond. En soms worden er ook attributen gebruikt.
Bij buitenfoto’s ben je weersafhankelijk en heb je altijd natuurlijk licht. Een goede fotograaf maakt hier gebruik van en zoekt de mooiste lichtval door je op de juiste manier te positioneren of zelf de goede invalshoek te vinden. De achtergrond bepaal je samen door de plek waar je afspreekt. Zo kun je bijvoorbeeld voor een plek kiezen waar je graag komt en fijne herinneringen aan hebt. Deze leg je dan vast op jouw foto’s. Je kunt ook bewust kiezen voor een tijdstip waarop je een mooie zonsopgang of zonsondergang hebt, met als je geluk hebt gekleurde wolken! 

4. Doe een prijsvergelijking

Dit is iets waar je waarschijnlijk zelf al wel naar kijkt. Bedenk goed: wat krijg je ervoor? En ook: Wat is het je waard?
Zijn alle foto’s inbegrepen of is er een mogelijkheid om meer foto’s bij te bestellen na de shoot? De meeste fotografen maken gebruik van pakketten. Met een aantal foto’s en soms een fotoboek. 
Dan is er ook iets waar je over na kunt denken; wat is het je waard? Dit moment vastleggen. Ik zeg altijd: Dit moment komt nooit meer terug. Vaak hoor ik dat mensen spijt hebben van foto’s die ze NIET hebben laten maken. Bijvoorbeeld van de zwangerschap. Babytijd, of een ander moment waarop de kinderen nog klein waren. En dan is het dus al te laat. Die tijd komt niet meer terug.

Let op: goedkoop is niet altijd goed! Alles heeft z’n waarde. Bijvoorbeeld de ervaring van een fotograaf. Het kan hèt verschil maken in de foto’s die jij krijgt. In kwaliteit van de bestanden en ook hoe je erop staat.  Welke werkwijze gebruikt de fotograaf om jou er op je mooist op te zetten? De technieken die de fotograaf zich heeft eigen gemaakt, door bijvoorbeeld het volgen van cursussen. Het materiaal dat de fotograaf gebruikt; studio, lampen, camera’s.
Bedenk eens: achter de schermen zijn ook nog kosten die gemaakt worden. De programma’s die worden gebruikt om de foto’s te bewerken. De website en boekhouding. En natuurlijk de tijd die word besteed aan het uitzoeken en bewerken van alle foto’s.
Het zijn allemaal dingen die een professionele fotograaf mee moet nemen in de prijsbepaling om er zijn of haar brood mee te kunnen verdienen. Dit support jij als je een fotoshoot boekt!

Voor alles waar je geld aan uitgeeft; hoeveel plezier heb je ervan? Foto’s zijn voor eeuwig. Je kunt ze doorgeven aan je kinderen. Cadeau doen aan je geliefden. Het zullen herinneringen worden die je altijd weer kunt opzoeken, die nooit vergeten kunnen worden. Hoeveel is dat je waard?

Zonsopkomst

5. Bedenk wat je met de foto’s gaat doen.

Van tevoren alvast bedenken wat je met de foto’s gaat doen, kan een verschil maken in wat voor een fotograaf je zoekt. Wil je een foto voor aan de muur? Dan kun je letten op de kleuren in huis. Of het een rustige foto moet worden, of dat er meer achtergrond in mag. Met je kleding zijn die kleuren al snel te beïnvloeden. En de keuzes die je aan de hand van de tips hierboven maakt, maken ook verschil.
Wil je de foto’s in een mooi album? Voor jullie zelf, of om als cadeau te geven. Blijf dan vooral bij je eigen smaak en wat je mooi vind. Het kan ook zijn dat je een foto wilt gebruiken als uitnodiging of met een ander speciaal doel. Neem dit mee in je overweging en kijk goed of de stijl foto’s van de fotograaf hierbij past. 

6. Kijk naar de specialisaties van de fotograaf.

Waar is de fotograaf het best in? Misschien is hij of zij specifiek gespecialiseerd in geposeerde newbornshoots met allerlei attributen. Of juist op grote families. Er zijn ook veel fotografen gespecialiseerd in fine art portretten. En zelfs op dieren! Kortom; waar zoek jij naar? Kijk goed naar het portfolio en de specialisatie van de fotografen die je tegenkomt. Past deze bij jouw wensen?
Mijn voorkeur gaat uit naar  kinderen. Vanaf de zwangerschap tot en met gezinnen met baby en jonge kinderen vind ik geweldig om te doen. Alles gebeurd spontaan en daar ga ik makkelijk in mee. Als juf en moeder weet ik hier feilloos op in te spelen. Kinderen voelen zich bij mij snel gezien en op hun gemak. Dit zorgt voor de allerleukste en mooiste foto’s!

7. Onderzoek de werkwijze van de fotograaf.

Hoe kies je nou echt de juiste fotograaf? Kijk dan ook hoe de fotograaf te werk gaat. Meestal kun je daar wel iets over vinden op de website. Ervaringen van anderen is ook altijd fijn. Bij de ene fotograaf boek je een shoot en spreek je de fotograaf op het moment van de shoot voor het eerst. De shoot word gedaan, betaald en jij hebt je mooie foto’s. 
Een andere fotograaf neemt juist meet uitgebreid de tijd om je wensen te bespreken door middel van een kennismakingsgesprek. Misschien moet je vooraf een vragenlijst invullen. Of vindt de fotograaf het fijn om van tevoren even telefonisch contact te hebben. Na de shoot kom je dan nog een keer langs om samen de foto’s te bekijken, uitzoeken en misschien wel te kijken naar alle mogelijkheden voor een mooi album.

Bij mij krijg je zodra we een datum hebben afgesproken een mailtje met drie korte vragen, zodat ik een beeld heb bij wie je bent. Soms gaan er nog wat berichtjes heen en weer, omdat ik iets meer wil weten. Of we hebben nog even contact over de kledingkeuze. Een locatie afspreken doe ik ook altijd in overleg. Tijdens de shoot voelt het contact dan meestal al wat vertrouwder en dit helpt om je gemakkelijker te voelen voor de camera. Na de shoot ontvang je van mij een online galerij met de foto’s. Daar mag je zelf het aantal foto’s uit kiezen die je wilt. 

 

8. Ga bij jezelf na hoe je op de foto gezet wilt worden.

Daarmee bedoel ik: poseren of meer spontaan. 
Hou je ervan dat de fotograaf precies zegt hoe je moet staan, voor de mooiste foto’s? Dan weet je waar je aan toe bent en kunt erop vertrouwen dat je er op je voordeligst opstaat. De fotograaf vertelt je hoe je moet staan, waar je je handen kunt laten en welke kant je op moet kijken. Je kunt je dan gaan voelen als een echt model!

Of hou je meer van de natuurlijke en spontane manier? Ook wel lifestyle genoemd; op de foto zoals het op dat moment is. Wat er ook gebeurd. Dan zal de fotograaf jullie vooral je eigen gang laten gaan. Hij of zij documenteert dan het moment zoals het echt is. Meestal worden er wat kleine aanwijzingen gegeven voor het juiste licht en daarna zo min mogelijk. 

Ik maak gebruik van Moment Design. Het creëren van een moment. Het is een techniek waarbij ik aansluit op jouw belevingswereld, zodat je je snel op je gemak voelt. Je krijgt van mij vragen en kleine opdrachtjes of spelletjes, waarbij de aandacht op elkaar gericht word. Daardoor ontstaan er spontane momenten van plezier en verbinding. Steeds meer voel je je ontspannen en algauw ben je niet meer bezig met ‘op de foto gaan’, maar met wat je partner of kind tegen je zegt. Of wat jullie samen aan het doen zijn. Zo zorg ik ervoor dat je helemaal als jezelf op de foto staat. En ook dat de emoties en energie worden vastgelegd. Dit vind ik het allermooist om terug te zien op de foto’s.

Gezinshoot

Tot slot

Hoe kies je de juiste fotograaf? Het allerbelangrijkst is dat jij het vertrouwen hebt in de fotograaf die je kiest. Dat je een klik voelt. Alleen dan zul jij je gemakkelijk gaan voelen voor de camera. En alleen dan krijg jij de foto’s die je wilt.

 

Ben jij iemand die houdt van zachte, lichte foto’s met een open achtergrond?
Wil jij niet bezig zijn met ‘op de foto gaan’, maar vooral een gezellig moment met je partner en/of kinderen met veel lol?
En wil jij jezelf terug zien op de foto’s zoals je bent, met de energie van dat moment?

Dan zijn wij een goed match!

Neem dan vrijblijvend contact met met op. Dit kan via What’s App. Of stuur mij een mail via het contactformulier.
Wil jij liever de uitgebreide versie van mijn werkwijze nog even lezen? Vraag dan mijn gratis brochure aan!

 

Liefs, Linda