portfolio

Dit is Zinvol!

November 2018

Voor het eerst woon ik een presentatie bij van Miranda van Apeldoorn. Met haar bedrijf Zinvol geeft ze tips aan ondernemers. Deze keer ging het om de overstap van vaste baan naar zelfstandig ondernemer. In het geval van alle aanwezigen inclusief mijzelf; als fotograaf. Nu wil ik mijn baan als juf helemaal niet opzeggen, maar ik ben al wel één dag minder gaan werken om meer aandacht te kunnen geven aan fotografie. De belangrijkste tip die ik die dag van haar meenam: noem jezelf fotograaf. Stel jezelf bij de eerstvolgende gelegenheid voor als fotograaf. Verander je inloggegevens naar: Ikbenfotograaf. Hoe vaker je deze zin hardop zegt, hoe overtuigender dit voor jezelf wordt.

En dat is wat ik afgelopen jaar ben gaan doen. Tegen andere ouders op het schoolplein. Nieuwe mensen die ik leerde kennen op een feestje. Moeders bij de zwemles. Als zij vragen; wat doe jij? Dan zeg ik: “Ik ben fotograaf. En ik werk twee dagen als juf.”

In het begin voelde dat vreemd, want ik had nog helemaal geen opdrachten. Die eerste maand had ik nog niet eens een website! Maar warempel; door mezelf fotograaf te noemen gaf ik mezelf wel die zetjes die ik nodig had om nu die website te maken en online te zetten. Om actief een portfolio op te gaan bouwen. Aan mijn ambities gehoor te geven.

En ik veranderde mijn inloggegevens. En sindsdien bevestig ik bijna elke dag dat ik fotograaf ben. (Oke, inmiddels al wel weer vernieuwd, dus ik geef nu niet zomaar al mijn gegevens openbaar). Dat doet wat met je! Het gaf mij de zelfverzekerdheid die ik nodig had om actie te ondernemen. Ik ging mijzelf serieus nemen.

November 2019

Voor de tweede keer woon ik een presentatie bij van Miranda. Hey! Jij bent diegene die door die ene tip mij een zet de goede richting hebt gegeven, leuk!

Deze keer gaat haar presentatie over waar de aandacht in je bedrijf naartoe moet. Wat past dat fijn bij de fase waar ik nu in zit! Deze keer neem ik de vraag mee; wat is jouw identiteit?

En laat dat nou een goed aandachtspunt zijn voor mij. En dat is nog niet zo’n makkelijk punt. Het begint voor mij bij de stijl van mijn foto’s. Ik besloot mee te doen aan een online challenge van Jessica Jongman. De challenge gaat over wat wil je uitstralen? Daarmee ben ik aan de slag gegaan. Ik weet nu wat voor foto’s ik wil maken en hoe ik mijn portfolio consistent moet maken. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar mijn kernwoorden. Die dacht ik gevonden te hebben, maar tijdens een online webinar kom ik erachter dat er maar één daarvan onderscheidend is: kindvriendelijk. De andere te algemeen. Nog een keer op kauwen dus…

Dan is er nog een ding waar ik mee aan de slag wil. Dit doel neem ik mee naar 2020. Hoe gaan mijn foto’s opvallen? Wat kenmerkt mijn foto’s? En dat deed mij denken aan twee kaarten die ik ooit trok tijdens een talenten workshop. Op de ene stond: empathie en op de andere: entertainment. Ja, die passen inderdaad bij mij. Dat moet ik gaan gebruiken! Ik ben er alleen nog niet achter hoe…

Misschien toch maar een keer een goed gesprek onder vier ogen aangaan met Miranda?!

Benieuwd naar haar website of wil je meer over haar weten? Check het op;

www.ditiszinvol.nl